Chlorella versus spirulina....zijn er verschillen en welke moet je nu kiezen? - Monique van der Vloed (2024)

Geplaatst op maart 12 2020 door Monique van der Vloed

9 Comments

Chlorella versus spirulina....zijn er verschillen en welke moet je nu kiezen? - Monique van der Vloed (1)

Ik heb er een tijdje over moeten doen, om echt te wennen aan de smaak. En nog steeds vind ik het niet super-lekker. Waar heb ik het over? Ik heb het over CHLORELLA en SPIRULINA. Twee algensoorten met zeer grote gezonde voordelen voor de mens. Dit is zelfs ronduit belachelijk veel te noemen. En daarom vind ik het zeker de moeite waard, om het dagelijks aan mijn voeding toe te voegen.

Nu ben ik niet iemand die erg “ van-de-superfoods” is, sterker nog, ik vind het allemaal een hoop commercieel geblater. Mijn super-foods zijn verse groenten. Ja, die zijn wellicht wat saai en niet zo hip, maar net zo “ superfoodisch” als de dure hippe superfoods.

Toch zijn er wel degelijk uitschieters, waaronder dus chlorella en spirulina

Spirulina, …. Daar ben ik al heel erg lang mee bezig. In de jaren 80 /90 , toen ik besloot vegetarisch te gaan eten, slikte ik al spirulina tabletjes. Chlorella is iets van afgelopen jaren, en is met name in de superfood-wereld enorm populair.

Inmiddels gebruik ik al een poosje zowel de chlorella poeder als de spirulina poeder. Ik heb een grote pot, waar ik chlorella, kelp-poeder, spirulina en Camu-Camu heb vermengd. Daar haal ik iedere dag een eetlepel uit, en verwerk deze door mijn voeding. Met mijn zeer actieve leven is een beetje extra energie altijd welkom. Sinds ik iedere dag een eetlepel door mijn groente verwerk, merk ik aanzienlijk verschil in mijn energie-capaciteit. Dit is op zich al bijzonder, maar het geeft ook te vragen, wat nu beter is: chlorella of spirulina? Het is niet vreemd, dat ik deze vraag erg vaak gesteld krijg. In dit artikel ga ik de voor en tegens van chlorella en spirulina tegen elkaar zetten. Hopelijk helpt dit jou ook verder om een voor jou juiste keuze te kunnen maken!

Chlorella versus spirulina....zijn er verschillen en welke moet je nu kiezen? - Monique van der Vloed (2)

Om eerst een goed duidelijk beeld te vormen wat chlorella nu precies is, is het raadzaam om MIJN ARTIKEL eerst te lezen. KLIK HIER.

Chlorella versus spirulina....zijn er verschillen en welke moet je nu kiezen? - Monique van der Vloed (3)

Ook over spirulina heb ik een artikel geschreven. KLIK HIER

Als je beide artikelen hebt gelezen weet je dat beide algjes gigantische ontgifters zijn voor het lichaam. Nu ben ik niet zo van “ detox en ontgiften” ,sterker nog, ik krijg daar acute vlekken van in mijn nek, omdat dit vooral is gebaseerd op commerciële doeleinden. Maar deze twee algen mogen deze claim absoluut dragen. De kracht van beiden zit hem in de GI-GAN-TISCHE hoeveelheden chlorofyl. Chlorofyl is de groene kleur, die bijvoorbeeld de vele bladgroenten hun groene kleur geven. Hoe groener ( donker) het kleurpigment, hoe meer chlorofyl het bevat. Chlorofyl heeft in het bijzonder twee hele belangrijke eigenschappen. De eerste is dus die ontgiftende werking. Het is in staat, om allerlei toxische stoffen aan zich te binden, zoals de zware metalen uranium en kwik. Chlorofyl kan zorgen, dat deze zware metalen niet worden opgenomen in het bloed, en via de ontlasting worden afgevoerd. Dit kan voor bepaalde doelgroepen mensen zeer gunstig zijn. Zoals o.a :

– mensen die een pittig afslank-dieet volgen of continu op dieet zijn

– mensen met chronische klachten aan luchtwegen

– mensen met bepaalde allergieën

– mensen die medicijnen gebruiken *

– mensen die vrij veel rood vlees consumeren

– mensen die weinig tot geen groenten eten

– mensen met een onaangename lichaamsgeur, chlorofyl wordt ook wel “ de inwendige deodorant” genoemd.

– mensen met ( extreme ) vermoeidheidsklachten

– mensen met weinig energie

( * bij medicijn gebruik: raadpleeg altijd de behandelend arts voordat je met welke alg ook wilt starten )

Chlorella versus spirulina....zijn er verschillen en welke moet je nu kiezen? - Monique van der Vloed (4)

Chlorofyl is een zeer belangrijke bron van glutathion. Hoe meer we daarvan binnen krijgen, hoe blijer onze lever daarvan wordt.Onze lever heeft vitamines, mineralen en sporenelementen nodig om zijn taken – onder andere de ontgifting en de omzetting en recycling van hormonen – in goede banen te leiden. Chlorofyl bezit veel glutathion.

Chlorofyl verbetert de aanmaak van rode bloedlichaampjes, het verbetert de zuurstofopname, zodat de cellen meer energie kunnen genereren. Chlorofyl zit meest in groene bladgroenten en algen. Er bestaat ook een synthetische vorm van chlorofyl, genaamd CHLOROFYLINE. Deze synthetische vorm is stabieler en veel goedkoper dan pure chlorofyl. Er zijn veelwetenschappelijke onderzoeken gedaan met deze synthetische vorm, waardoor niet alles aannemelijk hoeft te zijn overbijvoorbeeld chlorella en spirulina. Daarnaast zijn de onderzoeken verricht op ratten, wat niet goed kan worden gekoppeld aan een menselijk lichaam. Het advies luidt dan ook om te gaan voor puur, versvoedsel als ( vers of gedroogde ) algen, groene bladgroenten ( hoe donkerder, hoebeter) en pure, 100% natuurlijke,biologische algen-poeders. Het is bij poeders erg belangrijk dat je jezelf verzekert van een 100% natuurlijk en puur algen-poeder.

Goed, het is dus vooral de chlorofyl, wat spirulina en chlorella hun zeer extreme gezonde voordelen geeft. Maar welke is nu beter? Of zijn ze beiden even goed? Welke moet je nu kiezen? Of…beiden? 🙄

Dit kan nogal eens een struggle zijn. Wat je als eerste moet doen, is kijken naar jezelf. Waar wil je het voor gaan gebruiken? Wat zijn je klachten? Of wil je het graag ter bevordering voor je gezondheid gaan gebruiken? Ik zet hieronder de meeste verschillen tussen chlorella en spirulina op een rij:

* Chlorella is een sterkere ontgiften dan spirulina. Spirulina is een stukje milder, wat bijvoorbeeld bij mensen die spijsverteringsproblemen ervaren, gunstiger is.

* Spirulina bevat kleinere eiwitextracties dan chlorella, en is daarom geschikter dan chlorella voor mensen met vertering-problemen.

* Chlorella kan meer vitamine B12 bevatten dan spirulina. Dit heeft te maken met de voedingsbodem waar de algen op groeien of worden gekweekt. Dit maakt chlorella weer iets geschikter voor vegetariërs en veganisten.

* Spirulina bevat meer vetzuren dan chlorella. Het is rijk aan een gamma van linoleenzuur ( GLA ) wat een vrij belangrijk vetzuur is voor onze hersenen en de hartfunctie.

* Chlorella bevat meer béte-carroteen dan spirulina

* Rook je? Gebruik je alcohol? Dan is chlorella de beste optie

* Sport je veel / fanatiek? Dan is spoirulina de betere optie. Spirulina heeft een iets hoger eiwit-gehakte dan chlorella.

Waar het een klein beetje op neerkomt, is dat zowel spirulina als chlorella zo’n beetje dezelfde werkingen heeft, het één soms iets meer in bepaalde mineralen iets meer dan de ander, maar globaal bekeken zijn ze zo’n beetje gelijk.

Chlorella versus spirulina....zijn er verschillen en welke moet je nu kiezen? - Monique van der Vloed (5)

Ik gebruik zelf een mix waar zowel chlorella als spirulina in zit verwerkt. Dat is prima te doen, al moet je dit wel een beetje opbouwen. Je moet sowieso altijd erg goed naar je lichaam luisteren. Je eigen lichaam is immers je beste raadgever en zal seintjes afgeven als iets niet erg goed wordt verdragen. Onthoud ook, zeker betreft spirulina en chlorellsa, dat TEVEEL nooit goed is. Meer is nooit beter. Bouw het dan ook echt langzaam op, begin bijvoorbeeld met een half theelepeltje.

Chlorella versus spirulina....zijn er verschillen en welke moet je nu kiezen? - Monique van der Vloed (6)

Eerder vertelde ik al over de synthetische vorm van chlorofyl, die, vanwege de stabiliteit en goedkoopheid vrij veel wordt toegepast. Omdat de kwaliteit ( en dus de voedingswaarde) van zowel chlorella en spirulina sterk afhangt van de hoeveelheden zon en de kwaliteit van het water waarin ze groeien , kan de voedingswaarde steeds verschillen. Dankzij de stabiliteit van chlorofyline kan er een veel betere garantie worden gegeven op een voedingswaarde, en kan er veel meer winst op worden gemaakt. Maar geeft dus niet de beste kwaliteit, en zeker geen zuiverheid. Let daarom echt goed op de volgende punten:

– bestel / koop alleen bij een betrouwbare ( web ) winkel

– zorg dat de poeders 100% traceerbaar zijn

– zorg dat de poeders 100% biologisch zijn gecertificeerd

– zowel spirulina als chlorella is in zuivere vorm nooit goedkoop.

Ik koop mijn spirulina en chlorella bijvoorbeeld via www.puurenfit.nlZij verkopen een hele zuivere vorm, terwijl ze dit aanbieden voor een zeer schappelijke prijs. De poeders zijn 100% puur en zuiver, biologisch gecertificeerd en 100% traceerbaar.

KLIK HIER om de chlorella te bestellen

KLIK HIER om de spirulina te bestellen

Als je liever geen poeder wilt, kun je ook tabletvorm bestellen. Deze bestaan uit alleen 100% zuivere chlorella / spirulina.

Chlorella versus spirulina....zijn er verschillen en welke moet je nu kiezen? - Monique van der Vloed (7)

Categorie: Blog

De grote natuurlijke shampoo + conditioner test 2020 !

Mijn POWER POT recept!

9 Reacties op “Chlorella versus spirulina….zijn er verschillen en welke moet je nu kiezen?

  1. Om chlorella goed op te nemen behoort hij ‘broken cell wall’ te zijn. Dat zie ik niet op de verpakking staan van het merk waar je over spreekt. Klopt dat?

    Reageer

    • deze is absoluut broken cell wall !

      Reageer

  2. Hoi Monique, altijd blij met jouw tips. Nu heb ik gelezen dat alle chlorella uit Azie niet te vertrouwen is, ook de biologische. Zou vol zitten met metalen en andere zooi. Maar alle chlorella die te koop is komt uit Azie. Ik weet niet meer wat ik moet geloven.

    Reageer

    • Als u vindt dat een zongerijpte tomaat uit Italie anders smaakt dan uit een Nederlandse kas verlicht met kunstlicht. Twee landen uit Europa. Terwijl Azie het grootste continent is op aarde. Dus als er ergens in Azie regent regent het dus niet in heel Azie.

      Reageer

  3. Wat een mooi artikel!! Blij dat ik het gevonden heb, graag wilde ik je vragen of jij ook informatie heb over Sea Moss?

    Groetjes
    Stay Safe

    Reageer

  4. Hi Monique,

    ik gebruik nu Moringa poeder is dit
    ong. t zelfde als deze spirulina/chlorella?

    groetjes cindy

    Reageer

  5. hoi Cindy, ik heb even opgezocht. Moringa is afkomstig van de Moringaboom, waarvan de gedroogde bladeren worden vermalen tot poeder. er zitten veel vitamines in en daarnaast ook mineralen zoals selenium, magnesium, kalium, calcium.. Het kan een heel goede ondersteuning van de gezondheid zijn (neem er niet teveel van, ik denk dat dat niet goed is), maar de gluthationen die Chlorella zo nuttig maken, zitten er niet in. leverondersteunend is het dus niet. ik vermoed dat Chlorella en spirulina jodium bevatten (gewoonlijk bevatten algen jodium), dat zit niet in Moringa. Let wel op! wie een schildklier heeft die te HARD gaat, moet algen beslist niet nemen omdat ze de schildklier stimuleren en daarmee het probleem vergroten. groetjes, Adrienne

    Reageer

    • ok dankjewel Adrienne, goed om te weten en ik moet er ook altijd een paar uur later snel van naarr t toilet.
      het activeert dus wel mn darmen.

      Reageer

  6. Hoi Monique! Wat een fijne informatie! Nu een vraag; Mijn zoon van 4 eet weinig groenten of fruit en ik doe zo nu en dan een theelepeltje van een van deze poeders door het beslag van groentenpannenkoekjes of groenten muffins.
    Mijn vraag is, hoeveel zou je aanraden voor een kleuter? En mogen de poeders wel verhit worden?

    Groetjes, Martine

    Reageer

Geef een antwoord

Chlorella versus spirulina....zijn er verschillen en welke moet je nu kiezen? - Monique van der Vloed (2024)
Top Articles
Latest Posts
Recommended Articles
Article information

Author: Ray Christiansen

Last Updated:

Views: 6508

Rating: 4.9 / 5 (49 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Ray Christiansen

Birthday: 1998-05-04

Address: Apt. 814 34339 Sauer Islands, Hirtheville, GA 02446-8771

Phone: +337636892828

Job: Lead Hospitality Designer

Hobby: Urban exploration, Tai chi, Lockpicking, Fashion, Gunsmithing, Pottery, Geocaching

Introduction: My name is Ray Christiansen, I am a fair, good, cute, gentle, vast, glamorous, excited person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.